söndag 28 juli 2013

Ur led är tiden - Dag 26

blogMadames dator har fått värmeslag! Som du vet kan man ju se dagens datum längst ner i kanten. Nu är det så att när min dator startar så tjuuuuuter den först o protesterar: - Om du inte trycker på F1 så kommer jag aldrig mer att betjäna dig. Då gör blogMadame det. Och får veta att det står inte rätt till med tiden, den står stilla för något litet inre batteri kanske är på upphällningen (som håller reda på tiden när datorn är avstängd ... kan man tänka) Nåväl. Då går blogMadame in på Egenskaper för Datum och Tid. Och ser att det är minsann år 1617, den 31 januari! Är det inte fantastiskt! Nu är Gustav II Adolf kung, och han har just utfärdat Sveriges första riksdagsordning och om ett par veckor så avslutar han kriget mot Ryssland (freden i Stolbova), vilken gör slut på ingermanländska kriget, som har varat sedan 1610. Sverige får Ingermanland och Kexholms län längst in i Finska viken, vilket gör att Ryssland för nära 100 år framåt är utestängt från Östersjön ... de du! 
Historiska vandringar i datorn när batteridöden slår till!




För att inte tala om häromdagen:


Då tog datorn mig till 4 april, år 1731 ... Visst. Googlade ... och vad hände det året??? Svenska Ostindiska Companiet bildas och får sitt huvudsäte i Göteborg. Kung var Fredrik I. En riktig rumlare ... gift två gånger och flera älskarinnor ... o så klantade han sig med Ryssland o lämnade tillbaka både Estland, Livland och Ingermanland till den ryske tsaren ... - Den sämste regenten Sverige nånsin haft, sa Strindberg.
MEN så kom det något intressant på precis mitt datum: den 4 april 1731 döptes ett flickebarn till Thoa Giselsdotter! O gissa var??? Jo, i Blekinge i Jämshög, bara några kilometer ifrån mitt föräldrahem!!! Det var väl häftigt!
Ja, tiden är verkligen ur led! Och i går så var den den 28 augusti 2013 ... det gick inte att Googla på det ... mer är lite kommande idrottsevenemang ... o de kändes inte så spännande.

OM man nu som vi, sitter här i vårt Alcaterraz, och inte har en aaaaaning om vad tiden är liden. Då gör man sig ett SOLUR!!! För att åtminstone hålla reda på dagens ljusa timmar (när solen lyser ... ). Idén kom när pergolastolparna gjorde så fina skuggor. Sagt o gjort. Penna, spik o tråd. Rita upp ringar, märka ut klockslagen,  o börja fylla med färg ... Det är inte färdigt än mitt Solur ... ska grubbla lite mer på färgerna. Och så blir det både sommar- och vintertid förståss. Har redan upptäckt att huset ligger i exakt norr - söder / öst - väst om man går på vintertid, som ju är den "rätta" tiden.
Så här börjar det ta form: 




Katterna är MYCKET intresserade



- Nu är jag kvart över elva, säger Kappi.
............................................................................................

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar